Η αντλία θερμότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί, τόσο για θέρμανση, όσο και για ψύξη,  καθώς και για την παροχή ζεστού νερού χρήσης. Επίσης,  η αντλία θερμότητας είναι ο οικονομικότερος τρόπος θέρμανσης σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέσο.

Η αντλία θερμότητας χρειάζεται μόλις 25% ηλεκτρική ενέργεια, ενώ το υπόλοιπο 75% το απορροφούν δωρεάν από το περιβάλλον.

Ουσιαστικά λοιπόν η αντλία θερμότητας χρησιμοποιεί το περιβάλλον για να θερμάνει ή να ψύξει έναν χώρο. Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας απαιτείται μόνο στο στάδιο της άντλησης θερμότητας και ο χρήστης πληρώνει μόνο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την άντληση. Το ηλεκτρικό ρεύμα δηλαδή, δεν χρησιμοποιείται ως πηγή για τη δημιουργία θέρμανσης ή ψύξης και γι’ αυτό η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτείται για τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας είναι πολύ μικρή, σε σχέση με το αποτέλεσμα που παίρνουμε σε ψύξη ή θέρμανση.

Οι αντλίες θερμότητας είναι ειδικά σχεδιασμένες για να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στις πολλαπλές ανάγκες της σύγχρονης κατοικίας. Είτε πρόκειται για νέα οικοδομή είτε για σπίτι με εγκατεστημένο σύστημα θέρμανσης, οι αντλίες θερμότητας παρέχουν θέρμανση, ψύξη και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης εξασφαλίζοντας μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.

Το κόστος εγκατάστασης μιας αντλίας θερμότητας αποσβένεται μέσα σε μερικά χρόνια λόγω της υψηλής εξοικονόμησης ενέργειας που προσφέρει σε σχέση με τα κλασικά συστήματα θέρμανσης – ψύξης.

Κύρια πλεονεκτήματα

  • Η εγκατάσταση των αντλιών θερμότητας γίνεται γρήγορα και εύκολα.
  • Δεν απαιτείται δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμου, καπνοδόχος ή εντοιχισμός επιμέρους τμημάτων και αποφεύγετε πρόσθετες εργασίες στον χώρο σας.
  • Δεν απαιτείται ειδικός χώρος τοποθέτησης καθώς η εξωτερική μονάδα είναι συμπαγής και μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί εξωτερικά ακόμα και στο μπαλκόνι σας.
  • Συμβατότητα με τα υπάρχοντα συστήματα.
  • Λόγω υψηλού βαθμού απόδοσης αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο ως προς την ενεργειακή κλάση ενός διαμερίσματος / κτηρίου (Η εγκατάσταση συστήματος Α/Θ αναβαθμίζει κατά ένα βαθμό την ενεργειακή κλάση π.χ. από Β σε Β+).